Welkom op de archiefpagina's van E-zine Nieuwe Maan!
Nieuwe Maan publiceert wekelijks een artikel over hekserij, alternatieve geneeswijzen en de maan.
Oude artikelen worden op onderwerp gesorteerd en op de archiefpagina's geplaatst.
Hier vind je alle artikelen over magie & divinatie.

donderdag, januari 06, 2005

De kristallen bol

Niets spreekt meer tot de verbeelding als de kristallen bol. De vorm en schoonheid roepen bij een ieder associaties op van mystiek en helderziendheid.In de middeleeuwen werd het gebruik van de kristallen bol populair, maar de techniek van schouwen in glanzende oppervlakten gaat veel verder terug.

Vanaf het moment dat de mens zijn eigen reflectie in het water zag, was men gebiologeerd door de weerspiegeling. De weerspiegeling was ongrijpbaar en hypnotiserend, wat al snel als magisch werd bestempeld. De beelden die ontstonden door te focussen op een reflectiepunt werden in verband gebracht met andere werelden waar de tijd geen rol speelde. Men accepteerde de visioenen als boodschappers van kennis en van de toekomst. Later kwamen andere mediums in zwang. Allen dienden het zelfde doel en hadden de zelfde resultaten.
In Egypte gebruikte men een in de handpalm gegoten plasje inkt, Indianen stammen in Zuid-Amerika keken in gepolijste zwarte stenen, en de Hindoes in schalen met stroop. In de bijbel staat geschreven dat Jozef de toekomst voorspelde door in een zilver beker te kijken. Heksen keken in kookpotten gevuld met water met op de bodem een zilverstuk dat de maan symboliseerde en als focuspunt diende. Ook maakte zij zelf spiegels bij wassende maan waardoor die met magische krachten opgeladen zou worden.Rond de 13de eeuw duiken de eerste bollen op in Europa. Waarschijnlijk werden ze vanuit het oosten ingevoerd waar men de techniek van het bewerken en slijpen van kristallen machtig was. De keuze van het materiaal en de vorm waren weldoordacht. Men had ontdekt dat kristallen een positieve invloed hadden op de concentratie en de vibraties werkte harmoniserend. De bol vorm zorgt ervoor dat de energie blijft stromen. Immers, er is geen begin en geen eind, en zo symboliseert de bol ook de oneindigheid, waar in tijd geen plaats heeft.
Het schouwen was in de middeleeuwen onlosmakelijk verbonden met religie en maagdelijkheid. Men was er van overtuigd dat er alleen “geesten” in de bol konden verschijnen als de waarnemer gelovig was of een zedelijk leven leidde. De waarnemer was dan ook vaak een priester of een kind. Het kind keek in de bol om beelden op te vangen op aanwijzingen van de ziener. Andere personen die zich bezig hielden met deze techniek onderwierpen zich aan allerlei voorbereidingen zoals vasten alvorens zij zichzelf in staat achtte om in de bol te kunnen schouwen. In die tijd werden er ook al glazen bollen gebruikt.
De meest fantastische verhalen deden de ronde hoe zo’n bol moest worden gemaakt en worden ingewijd.
Ter illustratie:
Laat de bal maken op een dinsdag in het uur van mars. Begraaf haar voor 3 weken in een graf. Als de bol wordt gebruikt door een vrouw in een vrouwengraf, voor de man in een mannengraf. Dan moest de bol 3 weken in doopwater liggen waarin een eerstgeboren zoon gedoopt was. Het water moest over het graf gegooid worden waarna het 6de hoofdstuk van de openbaringen van Johannes gelezen moest worden.

Er zijn vele rapportages van sessies met de kristallen bol. De oplettende lezer zal hieruit concluderen dat het in veel gevallen ging om verlakkerij. Vaak werd het kind dat schouwde beïnvloed door de suggesties van de ziener. Of de priester gebruikte zijn macht om situaties in de hand te leiden.
Toch zijn er ook gevallen bekend van voorspellingen die niet te verklaren waren. De beroemdste kristalkijkers waren Nostradamus en John Dee .
De techniek van het schouwen.

Wat gebeurt er eigenlijk als je schouwt? Door het langdurig fixeren van de blik op een bepaald punt maakt dat de optische zenuw in het oog vermoeid raakt. Op een gegeven moment zal de reflectie niet meer door de zenuw gesignaleerd worden. Het beeld zal vertroebelen en er trekt een soort mist op. Vanaf dat moment reflecteert de optische zenuw beelden vanuit het onderbewuste. Hierdoor lijkt het alsof de beelden in de bol verschijnen.
De beelden uit het onderbewuste laten zich moeilijk sturen. De schouwer moet zich er van bewust zijn dat de beelden die hij ziet vermengt zijn met zijn eigen gedachten. De moeilijkheid zit hem in het scheiden van je eigen schimmen en die verschijnen op de vraag. Het is dus nuttig om eerst met je eigen schimmen te vertrouwd te raken alvorens je te concentreren op een vraag. Dat dit confronterend kan zijn behoeft denk ik geen nadere uitleg. Houd er ook rekening mee dat er beelden worden gevormd door de hoop en verwachtingen van de schouwer. Hierdoor bestaat het gevaar dat de schouwer naar het geziene gaat toeleven. We hebben dan niet te maken met een voorspellend gegeven, maar met een typisch geval van self-fulfilling prophecy.
Het is natuurlijk ook mogelijk dat er beelden opkomen van dingen die al speelden, maar waar nog niet bewust iets mee is gedaan.
Hoe dan ook, de meeste die zich verdiept hebben in dit fenomeen zijn er van overtuigd dat sommigen van ons de persoonlijke limieten kunnen overschrijden en in staat zijn beelden op te vangen die als voorspellend kunnen worden omschreven.
Persoonlijk zie ik de kristallen bol als een tool om je boven en onderbewuste te verkennen.

Om te kunnen werken met de kristallen bol zul je geduld en discipline op moeten kunnen brengen. Maar laten we bij het begin beginnen:
Allereerst de aanschaf.
Het belangrijkste is dat je een bol koopt waar je iets mee hebt. Ik denk dat het uiteindelijk niet veel uitmaakt of deze van glas, kristal of bergkristal is. Deze menig stoel ik op het feit dat er ook geschouwd kan worden in mediums zoals spiegels of water. Zo helder mogelijk of juist niet, als jij maar het idee hebt dat je er op kan focussen zonder afgeleid te raken. Praktisch gezien moet de aankoop bij je beurs passen.
Creëer een band met je bol.
Enkele suggesties: Reinig haar met bronwater en wat zeezout en wrijf haar droog met een zachte doek. Laad haar op in de volle maan. Bedenk een manier waarop je haar wilt bewaren als je haar niet gebruikt. Bescherm haar tegen zonlicht. Koester de bol zoals je jouw innerlijk zou koesteren.
Als je gaat schouwen dien je te zorgen voor een ruimte waar je niet gestoord wordt en die verduisterd kan worden. Bedek je werktafel met een donker kleed. Plaats de bol op een kussen of een driepoot. Het licht van één kaars is voldoende.
Plaats deze zo dat er zo min mogelijk reflectie in de bol te zien is. Zachte instrumentale muziek en/of wierook kunnen je helpen je in de juiste “state of mind” te komen. Mediteer van tevoren kort om het dagelijkse leven van je af te laten glijden en kijk dan in de bol. Probeer door de bol te kijken alsof het een raam is naar een andere wereld. Sessies van 10 minuten zijn lang genoeg, later kun je ze opvoeren tot een half uur. Het belangrijkste is regelmaat.Op een gegeven moment zal er een waas verschijnen, waaruit later beelden te onderscheiden zijn. Er worden vele betekenissen gegeven aan de kleur, vorm en de plaats van de wolken. Ik hecht daar niet zoveel waarde aan. In mijn overtuiging zijn de beelden heel persoonlijk, en kunnen niet door algemene betekenissen worden uitgelegd. Onderzoek zelf wat de beelden betekenen. Probeer daarbij zo objectief mogelijk te blijven. Maak notitie van je waarnemingen zonder daar een conclusie uit te trekken. Na enkele maanden zou je de waarnemingen eens naast je dagelijkse dagboek kunnen leggen. Pas als je vertrouwd bent geraakt met de beelden zou je voor je zelf vragen kunnen stellen. Gebruik hiervoor simpele gesloten vragen. Bijvoorbeeld: Je bent je sleutel kwijt. De vraag: Ligt de sleutel op mijn werk? Een goed geformuleerde vraag geeft de duidelijkste antwoorden. Het schouwen op vragen van anderen is pas aan de orde als je volledig vertrouwd bent geraakt met je bol, de techniek en jezelf.

2 Reakties:

Anonymous Peaoña schreef...

Dank je Willie, voor dit mooie stuk. Ik kijk nog steeds uit naar een mooi exemplaar. Als de tijd daar is komt dat vanzelf wel is mijn ervaring tot nu toe. Liefs Peaoña

2:17 p.m.

 
Anonymous Aithne schreef...

Mooi stuk Willie! Liefs Aithne

2:18 p.m.

 

Een reactie posten

<< Terug

Powered by Blogger