Welkom op de archiefpagina's van E-zine Nieuwe Maan!
Nieuwe Maan publiceert wekelijks een artikel over hekserij, alternatieve geneeswijzen en de maan.
Oude artikelen worden op onderwerp gesorteerd en op de archiefpagina's geplaatst.
Hier vind je alle artikelen over magie & divinatie.

maandag, april 18, 2005

Knopen en koorden magie.

Magie met knopen en koorden hebben een lange historie. In vele religies en culturen zijn rituelen te vinden waarin het knopen van koorden een onderdeel waren.
In de katholieke kerk was het de gewoonte om een knoop te leggen als men een heilige aanriep voor hulp. De knoop diende er voor om de heilige aan zich te binden tot dat de hulp was ingewilligd.
Mohammed zou vervloekt zijn met een knoop. Als deze niet was gevonden en los gemaakt zou hij zijn overleden.
De Hindoestanen associëren het leggen van knopen met Goden van de dood.
Bhoedisten zien het los maken van knopen als een proces van bevrijding.
In de middeleeuwen verkochten zogenaamde knopenblazers windknopen aan zeemannen. Ze knoopten drie knopen in een doek of touw terwijl ze spreuken prevelden en over de knoop bliezen. Als de zeeman eenmaal op zee één knoop los maakte zou hij een zacht windje krijgen, twee kopen een sterke wind, drie knopen een storm.

In vele culturen was het gebruik om knopen los te maken als een vrouw moest bevallen. Knopen zouden de bevalling bemoeilijken. Zo ook als er iemand op zijn doodsbed lag. Het ontdoen van knopen zou het lijden verlichten en het loslaten van het leven vergemakkelijken.
De sluier die een bruid draagt was oorspronkelijk een geknoopt netje om haar te beschermen tegen het kwaad.
Nu kennen we nog de uitspraak: De knoop door hakken (Een beslissing nemen om door te kunnen gaan) en het leggen van een knoop in je zakdoek om iets niet te vergeten.

Koorden en knopen magie is op vele manieren toe te passen. Ter bescherming, als je op reis bent of je op plekken begeeft waar je je niet op je gemak voelt.
Om betere prestaties te leveren tijdens werk of studie. Het verzegelen van een besluit of toewijding. Maar ook om een ander te helpen. Hierbij is het van belang dat de persoon op de hoogte is van de magische intentie waarmee je het koord hebt opgeladen en bereid is om er mee te werken. Je kunt ook een koord maken dat dient als een draagbare magische cirkel om in te werken.
Knoopmagie kan je ook inzetten om iets los te laten, zoals angst of verdriet. Daartoe visualiseer je de pijn in de knoop. Geef je zelf wat tijd om je evenwicht te hervinden en maak de knoop dan los.

Een magisch koord wordt gemaakt van natuurlijk materiaal zoals wol, katoen of zijde. In mijn ogen mist synthetisch materiaal kracht. Het is mooi als je de draden zelf kunt spinnen van ruwe wol. Bedenk dat je met elke handeling de kans hebt om het materiaal te voeden met jouw intentie. Met het vlechten kun je de dikte van het koord bepalen. Om het rafelen van de uiteinden te voorkomen doop je ze in gesmolten was van een kaars. De kleur, maar ook het aantal knopen kun je aanpassen aan je magische intentie. Elk getal heeft net zoals kleur zijn eigen vibratie. Je kunt dit inzetten om je magie te versterken.
Werk alleen, tijdens maanlicht en eventueel op de juiste dag en planeet uur.
Gebruik passende wierook en kaarsen.
Desgewenst kun je haren, veren, kralen of ander materiaal in je koord verwerken. De lengte is afhankelijk van het doel wat je voor ogen hebt. De maat van je gespreide armen of de lengte van je lichaam geven een persoonlijke tint.
Tijdens het vlechten van het koord visualiseer je het gewenste effect. Je kunt ook een zelfgemaakte spreuk reciteren. Laad het koord op door haar door de wierook en de vlam te halen. Je kunt er ook op blazen. Trek een pentagram over het koord. Tijdens het knopen verzegel je de intentie. Dit kan de traditionele negenknopen spreuk zijn, maar ook een die aangepast is aan het aantal dat je hebt gebruikt.

-----2----8----4----6----1----7----5----9----3----

Met de knoop van één
begint mijn magie meteen
Met de knoop van twee
Geef ik snelheid mee
Met de knoop van drie
geef ik aan voor wie
Met de knoop van vier
Haal ik de kracht hier
Met de knoop van vijf
Groeit zij buiten kijf
Met de knoop van zes
Snijdt zij als een mes
Met de knoop van zeven
Wil ik uitkomst geven
Met de knoop van acht
Is mijn magie volbracht
Met de knoop van negen
Geef ik haar mijn zegen

Er zijn vele voorbeelden te vinden van rituelen met koorden. Mijn overtuiging is dat een ritueel de meeste kracht heeft als je haar zelf ontwerpt.
Als het koord haar dienst gedaan heeft kun je haar het beste verbranden.
Maankoorden.
Met het maken van maankoorden ben je instaat om de kracht van een specifieke maanfase vast te leggen in het koord om op een later tijdstip te gebruiken. De kracht van de maanfase wordt vastgehouden door de knopen die je in het koord legt. Het is natuurlijk altijd beter om te wachten tot de juiste maanfase is aangebroken. Om een maankoord te maken vlecht je een koord op het tijdstip van de gewenste maanfase. Gebruik een kleur die de kracht van die maanfase ondersteunt. Pas ook je wierook en de kleur van je kaarsen aan. Tijdens het vlechten reciteer je een zelfgemaakte spreuk of mediteer je op haar specifieke energie. Laad het koord op met de wierook en haal haar vluchtig door de vlam. Desgewenst kun je een passende Godin aanroepen. Trek een pentagram over je koord met je Athame of je vinger. Knoop dan je negen knopen en gebruik de laatste om de uiteinden aan elkaar te binden. Leg het koord om je kaars en laat haar daar een tijdje liggen. Berg haar op in een zakje en bewaar haar bij je andere werktuigen.
Als je met je maankoord wilt werken houd je haar in je hand of leg je haar in een cirkel rond een kaars.
Het is niet noodzakelijk om het koord weer op te laden. Door de knopen blijft de kracht van de maanfase behouden.

Powered by Blogger